background img

Zadnje dodano

Najjednostavniji desert koji ćete ikada napraviti


Prošlih godina cheesecake bila je poslastica broj jedan, no fokus se s njih posljednjih mjeseci prebacio na karamelu. S obzirom na to donosimo vam recept Tihane Koprek, za jednostavne čokoladice s lješnjakom i karamelom.

Podloga
- 115 grama maslaca
- 50 grama šećera
- 1 kašičica mlijeka
- 150 grama brašna


Krema
- 170 grama maslaca
- 110 grama šećera
- 2 kašičice meda
- 400 grama kondenziranog mlijeka
- sjeckani lješnjaci

(Priprema poslastice)

Preliv
- 400 grama čokolade
- 20 grama maslaca

Priprema podloge:

1. U mikser staviti maslac i šećer te miksati dok se ne spoje. Dodati pola brašna i jednu kašiku mlijeka te na niskoj temperaturi miksati. Dodavati i ostatak brašna i dobro povezati.

2. Pećnicu zagrijati na 170 stepeni. U kalup za kruh normalne veličine staviti papir za pečenje, tako da viri iznad rubova da bi kasnije mogli lakše sve skupa izvaditi.

3. Smjesu utisnuti u kalup i peći 30 minuta dok ne dobije zlatno smeđe rubove. Izvaditi i ohladiti.

Priprema kreme:

1. Dok se podloga hladi pravite kremu. Šećer i maslac staviti na laganu vatru i otopiti. Kad su otopljeni dodati med i kondenzirano mlijeko. Na laganoj temperaturi miješati konstantno, oko 10-15 minuta. Možete sve vrijeme miksati ručnom miješalicom dok ne dobijete klasičnu karamelu smeđe zlatnu boju. Paziti da se ne primi za dno i ne izgori.

(Tokom kuhanja miješati dok se masa ne sjedini)

2. Preliti vruću kremu preko pečene podloge i na to posipati sjeckane lješnjake. Lješnjake lagano utisnuti dlanovima, ali paziti da se ne opečete. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Priprema preliva:

1. Staviti kolač u zamrzivač na 5 minuta dok topite čokoladu. Čokoladu otopiti na pari te dodati maslac i dobro promiješati. Kolač izvaditi iz zamrzivača i iz kalupa te odvojiti od papira za pečenje. Staviti na rešetku i preliti čokoladom. Poravnati da bude sve dobro premazano.

2. Ako želite ukrasiti otopite malo bijele čokolade i prošarajte.

(Čokoladice savršene i za poklon)

3. Ostavite da se ohladi i režite na ploške. Ako želite pokloniti nekome možete u papir za pečenje složiti i pokloni pravu home made čokoladicu.


Izvor: avaz.ba

0 komentari:

Objavi komentar

AD

AD

Popular Posts