Vjerovatno mnogi od vas nisu nikada koristili heljdu u svojoj kuhinji. Sada je zaista pravo vrijeme da počnete, jer je zdrava i pomaže našem organizmu.
Većina heljdu ubraja u žitarice, iako to nije tačno, jer ona je vrsta zeljastog povrća.
Cvjetovi heljde su aromatični, čime privlače pčele koje od njega prave med, pa se on može koristiti u liječenju. Heljdina zrna se mogu mljeti i dobit ćemo brašno.
Osobe koje su alergične na gluten mogu koristiti heljdu, jer ga ona ne sadrži.
Razlozi zašto je poželjno da koristimo heljdu u ishrani:
- reguliše količinu šećera u krvi (jako je dobro da je koriste dijabetičari)
- u sebi nema gluten što je dobro za alergične osobe
- održava kardiovaskularni sistem zdravim
- u sebi sadrži mnoge elemente, kao što su Mg, Fe, Mn i P , kao i minerale
- sadrži esencijalne aminokiseline
- sadrži flavonoide
- održava holesterol i krvni pritisak u granicama normale
- sprečava nastanak karcinoma
0 komentari:
Objavi komentar