background img

Zadnje dodano

Nakon ovoga heljdu ćete početi konzumirati


Vjerovatno mnogi od vas nisu nikada koristili heljdu u svojoj kuhinji. Sada je zaista pravo vrijeme da počnete, jer je zdrava i pomaže našem organizmu.
Većina heljdu ubraja u žitarice, iako to nije tačno, jer ona je vrsta zeljastog povrća.
Cvjetovi heljde su aromatični, čime privlače pčele koje od njega prave med, pa se on može koristiti u liječenju. Heljdina zrna se mogu mljeti i dobit ćemo brašno.

Osobe koje su alergične na gluten mogu koristiti heljdu, jer ga ona ne sadrži.

Razlozi zašto je poželjno da koristimo heljdu u ishrani:

  • reguliše količinu šećera u krvi (jako je dobro da je koriste dijabetičari)
  • u sebi nema gluten što je dobro za alergične osobe
  • održava kardiovaskularni sistem zdravim
  • u sebi sadrži mnoge elemente, kao što su Mg, Fe, Mn i P , kao i minerale
  • sadrži esencijalne aminokiseline
  • sadrži flavonoide
  • održava holesterol i krvni pritisak u granicama normale
  • sprečava nastanak karcinoma





0 komentari:

Objavi komentar

AD

AD

Popular Posts