background img

Zadnje dodano

Svugdje ljudi jedu koru od banane, zbog toga što znaju onošto mi ne znamo


Sigurno niste videli nekoga da jede koru od banane, jer smo navikli da jedemo samo slatku unutrašnjost, a koru bacamo. Međutim, u Indiji, na primer, godinama unazad, kora od banane se jede.

Dok je unutrašnjost banane mekana i slatka, kora je tvrda i pomalo gorka, pa je razumljivo zašto je ne jedemo. Međutim, s njom bacamo i važne hranljive sastojke.

Kora od banane bogata je vitaminima B6 i B12, kao i magnezijumom i kalijumom. Unutrašnjost banane takođe sadrži ove elemente, ali u znatno manjoj meri.

Evo koliko nutrijenata sadrži jedna banana u odnosu na dnevne potrebe našeg organizma:

– 12 odsto dnevne potrebe za vlaknima, koja potpomažu varenje i smanjuju rizik od dijabetesa.

– 17 odsto dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan faktor za održavanje imuniteta.

– 20 odsto dnevne potrebe za vitaminom B6, koji pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju

– 12 odsto dnevne potrebe za kalijumom, koji je važan za razvoj novih ćelija u celom organizmu.

– 8 odsto dnevne potrebe za magnezijumom, koji je važan za regulaciju glukoze i krvnog pritiska.

Kora od banane je tanja i mekša što je banana zrelija, a tada postaje i slađa, pa je lakše sažvakati je i svariti. Ako to nije dovoljno, ona može da se obari ili ispeče, a ako ni tada niste zadovoljni i ne možete da je pojedete, možete je koristiti u druge svrhe.

Koru od banane možete ostaviti u kanti vode nekoliko dana, a tu vodu kasnije koristiti za zalivanje cveća. U njoj će biti mnogo više hranljivih sastojaka koji će pomoći da vaše biljke budu snažne.

Koru možete koristiti i za pečenje mesa. Kad pečete meso u rerni, koru od banane možete poređati ispod da se osigurate da se meso ne presuši.

Izvor:Telegraf.rs / Finance

0 komentari:

Objavi komentar

AD

AD

Popular Posts